כאשר נולד בני הבכור ובחרנו עבורו את שמו, תהיתי, כמו 'אמא פולניה טובה', האם השם יתאים לו. האם זה שם של רופא? טייס? האם השם יתאים לו? כיום אני מגחכת לעצמי על תהיות אלו אבל באותו הרגע כשההורמונים משתלטים על המחשבות, זה נשמע דיי הגיוני. ואותו הדבר קרה גם עם ילדתי השנייה. התייעצתי עם חברה טובה והיא שאלה אותי: " ומה אם היא תהייה אמנית? רקדנית? זמרת?"
לאחר מחשבה מרובה, ובאופן כנה, דווקא אומנות לא הייתה בארסנל שלי, יותר חשבתי על יזמות כמקצוע. ולהפתעתי גיליתי גם שאינני לבד – אמהות רבות "חולמות" כיום מקצועות אחרים חדשים לילדיהם. הן מקוות כי ילדיהם יהיו יזמים או מנהיגים, ולא רק רופאים, עו"ד או אדריכלים.
אך האם כל ילד יכול להיות יזם?
כנראה לא מדובר כאן בטרנד חולף – עולם העתיד שייך ליזמים. אין זה מפתיע, כשחוקי המשחק העסקיים ועולם התעסוקה משתנה בכל רגע, ישנו צורך באנשים בעלי יכולת תגובה מהירה, אקטיביים, יצירתיים, כאלו שיכולים לשלב ביומיום שלהם מספר דיסיפלינות יחד, בעלי כריזמה וחזון עסקי.
ורבות דובר על ה- DNA היזמי. מה שמוביל אותי לשאלה: האם באמת תכונות היזמות טבועות בנו מלידה? או – האם קיימת דרך לפתח אופי יזמי אצל ילדנו . מה שכן נמצא שיש קשר הדוק בין יזמות לבין יצירתיות.
בנוסף לכך, ילדים כל הזמן חוקרים, שואלים, בודקים את הגבולו מטבעם, וזאת בשילוב מיוחד של חוסר פחד ואומץ - הופך אותם ליזמים טבעיים. יחד עם זאת, הטכנולוגיה, עודף מסכים ואנחנו המבוגרים לעיתים "מדכאים" מעט את החוש הזה במודע ושלא במודע. אז איך בכל זאת נפתחאת החוש היזמי אצל ילדנו?
סרטון מעולה של המתאר את הטבע של ילדים כחוקרים - ממולץ לצפות:
איך נפתח את החוש היזמי אצל ילדנו?
אנסה לתת לכם מספר שיטות פשוטת יחסית ליישום שבהם ניתן לעורר אצלם ואצלינו המבוגרים יחד את יצירתיות ואת יצר היזמות:
1. פיתוח הסקרנות ויצירתיות. ילדים נרגשים מגירויים חיצוניים, מהטבע, מתחושות חדשות. צאו איתם לטבע, תנו להם לחקור, לגעת לחוש, לבנות דברים מהקיים בטבע, תאפשרו להם להתלכלך גם אם זה אומר שאחר כך צריך להשקיע בספונג'ה בבית. ועל אותו העיקרון, גם אנחנו ככל שנמשיך לחשוף את עצמינו ליותר עולמות תוכן שונים ומקומות חדשים, כך גם נבין יותר מה מלהיב אותנו.
2. תהיו קשובים ותנו להם חופש ליצור במרחב הקיים. נכון, לא כולנו מתים על הטבע, ולפעמים בחורף זה פחות מתאים. אבל ילדים הם יצורים סקרנים מטבעם, אנחנו כמבוגרים, לעתים מאבדים את התכונה הזו, אנחנו פוסלים מהר מידי רעיונות של אחרים ולפעמים לא מתעכבים להקשיב באמת לאחר. מעט שלווה, הקשבה, התעניינות כנה באחר במחשבות שלהם, בחלומות שלהם, ברגע שהם מתעוררים בבוקר.
3. לערוך במשחקי 'יזמות' של פעם ולא בטאבלט בבקשה. מי מכם שלא שיחק מונופול בחייו – הגיע הזמן להתחיל. לגרות את החושים, את החשיבה ובעיקר את ההבנה שכדי להרוויח באמת צריך להתחיל לסכן משהו. גם אצל ילדים, ההבנה מונופול הוא משחק שמפתח את החשיבה, את היכולת האסטרטגית. כמובן שלפעמים גם כדאי לתת להם לנצח קצת בכדי לא לעורר אצלם תסכול יתר על המידה.
4. לדאוג לזמן שיעמום. אמא משעמם, לי! מתי פעם האחרונה הרגשתם שאתם מטפסים על הקירות מרוב שעמום? בדיוק ברגעים האלו, שאלו את ילדכם, אולי יש לו רעיון, להמציא איזה משחק חדש? או אולי שבו איתו על ספה לרגע, תחשבו ביחד מה אפשר לעשות ביחד. והרי ילדים הם אלופים במציאת דרכים חדשות להשתמש באלמנטים קיימים בבית, רק אנחנו ההורים דואגים להגביל אותם רוב הזמן.
5. לא לוותר ולהאמין בהם. טוב זה קצת מתסכל, לפעמים הם לא יהיו בעניין של הנקודות שציינתי. להיות יזם זה אומר ילד אקטיבי, שאינו מוותר לעצמו גם כאשר הוא נכשל. ולמעשה ככל שהוא יזום יותר, יש יותר סיכוי שהוא יטעה מספר רב שם פעמים ולכן תהיו שם בכדי לעודד אותו גם כאשר הוא לא מצליח.
6. להתאמן ביחד ביצרתיות. הרבה פעמים אנחנו צריכים את המרחב המשותף לפיתוח יצירה משותפת בכדי שנעניק בטחון לילדנו שהם יכולים. תמיד אפשר ליצור בבית, הכל מעבודות יצירה משותפות, או לחילופין להגיע להרחב עבודה מקצועי בכדי שילווה אתכם בסדנאות משתמשכות או חד פעמיות, אלו יתנו לכל הצדדים גם מוטיבציה להמשיך בבית.
לסדנאות לכל המשפחה:
Comments